"Mitt Romney säkrar sin kandidatur"
Hufvudstadsbladet
Elisabet Back

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade republikanen Mitt Romneys möjligheter att bli sitt partis presidentkandidat i Förenta staternas kommande presidentval.


 


Floridasegern ger fart och Mitt Romney kommer att segla genom de närmaste primärvalen, tror USA-experten Mika Aaltola. Men huvudvinsten efter veckans smutsiga republikanska kampanj går till demokraternas Barack Obama.


Republikanen Mitt Romney styr kampanjen västerut mot nomineringsvalen i Nevada och Minnesota.
I ryggen har han stark medvind i form av en klar seger i tisdagens primärval i Florida, nomineringsprocessens första stora delstat.
– Segern var mycket viktig. Romney fick tillbaka den drivkraft som han förlorade i South Carolina och det är allt mer sannolikt att han blir republikanernas kandidat, säger Mika Aaltola, Utrikespolitiska institutets programdirektör och expert på USA.
Romney fick 46 procent av rösterna, Newt Gingrich 32 procent, Rick Santorum 13 procent och Ron Paul 7 procent. Florida är Romneys andra seger, medan Gingrich vann i South Carolina och Santorum vann i Iowa.
– Ett tävlingsinriktat primärval splittrar oss inte, det förbereder oss och vi kommer att vinna, sade Romney inför jublande anhängare.
Segern ger Romney ytterligare 50 delegater av de 1 144 som behövs för att vinna kandidatnomineringen. Men än är det långt att gå innan valet är avgjort, ingen aspirant har ännu ens tio procent av delegaterna. Det var något som silvermedaljören tog fasta på i sin slogan ”46 stater kvar”. Gingrich sade att han tänker vara kvar till slutet.
– Det här kommer att bli en tvåmannakamp, sade han.

Smutsigt värre
Kampen mellan de två har varit synnerligen bitter i Florida. I en tv-reklam har Romney hängt ut Gingrich för böter han fick som representanthusets talman 1997. Straffet var en följd av brott mot etiska regler i kongressen.
Gingrichs stödtrupper har slagit tillbaka med en minidokumentär som anklagar Romney för kontakter till ett skandalomsusat vårdbolag.
Campaign Media Analysis Group har granskat kampanjföringen och säger att 92 procent av valreklamerna varit negativa och kallar den pågående kampen för ”den smutsigaste kampanjen någonsin”.
Mika Aaltola tror att smutskastningen kommer att få konsekvenser.
– Den negativa attityden undergräver synen på Romney som en statsman som kan stå utanför sådan politik. Demokraterna kommer att använda det här mot honom i höstens valkampanj. Den största segern efter den här veckan i Florida går därför till Vita huset.

Tea Party bakom Romney

Enligt opinionsmätningar var ekonomin den viktigaste frågan för en majoritet av väljarna i Florida. Romney gick bland annat hem hos anhängarna av den högerradikala Tea Party-rörelsen och den spansktalande befolkningen. Gingrichs understöd finns bland religiösa och abortmotståndare.
Tea Party-röster för den moderate Romney är överraskande ur ideologisk synvinkel, men orsaken är ändå inte svår att hitta.
– Rörelsen motsätter sig allt som Obama står för och att de röstar på Romney ska tolkas som att de anser att han är den som kan klå Obama, säger Aaltola.
Har de andra tre någon chans längre?
– Det kan alltid komma överraskningar och amerikanerna älskar drama. Men så länge inga skandaler seglar upp kring Romney blir han kandidat.
Vilka primärval ska vi hålla extra koll på framöver?
– Supertisdagen är den viktigaste dagen. Om Romney vinner de flesta staterna och inte förlorar några nyckelstater – men det gör han inte – så kan inget stoppa hans kandidatur, säger Mika Aaltola.
Supertisdagen är den 6 mars. Då går elva delstater till republikanskt primärval.
Härnäst i tur står Nevada på lördag och Colorado, Minnesota och Missouri på tisdag.