Naoto Kan nousi Japanin tuuliselle johtopaikalle
Helsingin Sanomat
Eveliina Saarinen

Uusi pääministeri ei ole poliittisen dynastian kasvatti.

Japani sai perjantaina pääministerin perinteisen poliittisen eliitin ulkopuolelta. Keskiviikkona eronneen Yukio Hatoyaman tilalle nousi valtiovarainministerinä toiminut Naoto Kan.

Useat Kania edeltäneet pääministerit ovat tulleet varakkaista perheistä ja seuranneet isiensä tai isoisiensä jalanjälkiä poliittisella urallaan.

”Minulla ei ole ollut erityisiä suhteita”, Kan sanoi ennen valintaansa. ”Jos voin tulla tärkeään tehtävään näin tavanomaiselta taustalta, se olisi erittäin myönteistä Japanin politiikalle.”

Demokraattinen puolue DPJ valitsi Kanin johtajakseen ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Parlamentti vahvisti hänet pääministeriksi muutama tunti sen jälkeen, japanilaisviestimet kertoivat.

Kan ei nouse valtaan helppoon aikaan. Hänen odotetaan vievän puolueensa voittoon ensi kuuksi kaavailluissa ylähuoneen vaaleissa. Samaan aikaan maailman toiseksi suurin talous on tuhdisti velkaantunut ja polkee paikallaan.

Poliittinen umpikuja uhkaa, jos valta ylähuoneessa liukuu oppositiolle.

Pääministerin paikka on ollut viime vuosina tuulinen: Kanin neljä edeltäjää ovat eronneet yllättäen.

”Toivotaan, että Japanilla olisi kerrankin pääministeri, joka kestäisi kovempia iskuja”, sanoo Japanin politiikkaa seuraava tutkimusassistentti Kristian Kurki Ulkopoliittisesta instituutista.

”Potentiaalia on, sillä hän on aikaisemmin osoittanut olevansa aika päättäväinen.”

Kanilla on maine asettumisesta vaikutusvaltaista virkakoneistoa vastaan. Poliitikkojen ja byrokraattien kytkösten katkaisu oli yksi DPJ:n viime syksyn vaalilupauksista.

”Äänestäjien demokraattiseen puolueeseen panemat toiveet eivät jää vain unelmiksi. Niistä tulee totta”, Kan lupasi perjantaina.