Obama kan sluta skuggboxa
Hufvudstadsbladet
Elisabet Back

Republikanerna är visserligen de stora vinnarna, men allt är ändå inte förlorat för president Obamas läger.

– Nu har demokraterna fått en fiende med ansikte, säger Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

Republikanerna kan köra igenom sina lagförslag med enkel majoritet i representanthuset. Men i senaten sitter fortfarande de demokratiska vakthundarna och i Vita huset president Barack Obama med sin vetorätt.

Tisdagens mellanval till kongressen var en massiv proteströst mot Obamas två första år vid makten, i sak mot ekonomin och arbetslösheten.

– Obamas största fel var att han försökte höja politiken till en intelligent nivå. Det gick rent ut sagt uselt. Folk röstar med plånboken, säger Mika Aaltola, expert på amerikansk politik vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

– De konservativa lyckades också vädja till individen genom hjärte- och värdefrågor som Bibeln, vapen, abort och illegala immigranter

De närmaste åren väntar politiskt dödläge, om lägren inte kan kompromissa förstås.

– Republikanska partiet är på grund av Tea Party inte längre den maskin som det var under George W Bushs tid. Ett splittrat parti kan bana väg för ledamöter som befinner sig någonstans på den republikanska mitten.

Aaltola tror att traditionella republikaner och demokrater därför kan hitta varandra inom exempelvis frågan om skattesänkningar. Men en eventuell kompromissvilja väntas inte vara länge för snart börjar valkampanjen inför presidentvalet 2012.

– I takt med att valet närmar sig kommer republikanerna att börja blockera demokraternas politik, säger Aaltola.

”Ingen tid att fira”

Barack Obama ringde redan på valkvällen upp Ohiorepublikanen John Boehner som väntas bli representanthusets nya talman. Presidenten uppges ha meddelat att ”han ser fram emot samarbetet”.

– Det här är inte rätt tid att fira, nu ska vi rulla upp skjortärmarna. Vi kan fira när landets småföretag börjar anställa igen, sade Boehner när han segertalade inför anhängare.

Republikanerna vill bland annat skära i landets utgifter och upphäva sjukförsäkringsreformen. Resultatet ses också som dödsstöten för USA:s klimat- och energireform.

Vill inte se utbrytare

Tea Party är redo att göra motstånd – både mot demokraterna och moderpartiet – från kongressens första möten i januari. Marco Rubio är välkänd inom rörelsen och nu invald i senaten för Florida. Så här löd hans budskap, enligt Reuters:

– Det är ett gravt misstag att tro att resultatet är en tumme upp för republikanerna. Det ska ses som en andra chans för republikanerna att vara det de sade att de skulle vara för inte så länge sedan. Vårt land är på väg åt fel håll och båda partierna är skyldiga.

Tea Party krävde i går finansiell disciplin i Washington. Precis som de traditionella republikanerna motsätter de sig statliga utgifter, höga skatter och budgetunderskott.

Många republikaner vill försöka lappa ihop partiet så att Tea Party inte blir ett tredje parti i kongressen. Sarah Palin, välkänd inom Tea Party, är en av dem:

– Det kan lyckas för vi har ett gemensamt mål – att få en mindre och smartare statsförvaltning.

Obama har två år på sig

År 2012 löper demokraterna en reell risk att förlora också senaten. Då står nämligen 21 demokraters samt två oberoende senatorers mandat på spel, jämfört med tio republikaners. Frågan är nu om demokraterna kan vända valförlusten till något positivt.

– Nu har de fått en fiende med ansikte. Hittills har Obama ägnat sig åt skuggboxning, men nu kan han börja visa vilka de egentliga skillnaderna mellan demokrater och republikaner är, säger Aaltola.