Häilyväinen kansakunta
Keskisuomalainen
Nina Jaatinen

OSAMA BIN LADENIN KUOLEMA


Muslimienemmistöistä Pakistania ovat viime aikoina vaivanneet ääri-islamilaisuuden mielenilmaisut. Protestit ovat pahimmillaan johtaneet toisuskoisten murhiin.
Vuoden alussa Pakistanin kaupunkien kaduilla marssivat maan kiihkomielisimmät ryhmät, jotka puolustivat jyrkkää jumalanpilkkalakia.
Sen uudistamisen puolesta puhunut Punjabin kuvernööri Salman Tasir murhattiin vuoden alussa. Maaliskuun alussa ammuttiin samasta syystä ministeri Shahbaz Bhatti, joka kuului kristittyyn vähemmistöön.
Murhista on epäilty Pakistanin Taleban-liikettä ja al-Qaidaa.
–Pakistanissa ääri-islamilaisuus aaltoilee. Ehkä sen huippu juuri nyt on pikemminkin ohitettu, mutta hyvin luultavasti se nousee jälleen uudelleen, arvioi ääriliikkeitä tutkiva Anssi Kullberg.
Pakistanissa radikaalilla islamismilla on Kullbergin mukaan paljon kannatusta.
–Suuremman vallan saaminen vaatisi kuitenkin sotilaallista järjestäytymistä, sillä maan armeija on suuri, Kullberg lisää.
Kullbergin mukaan Talebanin kampanja on ollut parin viime vuoden aikana vaarallinen, mutta Pakistanin armeija on kuitenkin onnistunut työntämään heidät takaisin niin kutsutuille heimoalueille.


Rajat häilyviä


Kullbergin mukaan ääriliikkeiden kannatus Pakistanissa liittyy ensisijaisesti maan sisäisiin ongelmiin, Afganistaniin ja Kashmiriin. Vähemmän tärkeä selittäjä on jihadistinen länsiviha, jota al-Qaida edustaa. Nämä tosin menevät välillä sekaisin niin islamisteilta itseltään kuin heidän vastustajiltaankin. –Osa parlamentissa istuvista islamisteista on väkivallattomia, mutta heidän avustajillaan on usein yhteyksiä islamistiseen alamaailmaan eli aseellisiin ääriliikkeisiin, Kullberg selvittää.
Kullbergin mukaan rajat ovat monesti epäselviä.
–Joku saattaa tukea aseellista kamppailua Kashmirissa, mutta vastustaa Talebanin tunkeutumista takapihalleen. Toinen saattaa taas tukea heimosyistä Talebania, mutta vastustaa muita islamistiryhmiä, Kullberg analysoi.
Hänen mukaansa suurin osa Pakistanin väestöstä kuitenkin vastustaa Talebania. 
Hajanainen väestö
Pakistanin 183-miljoonainen väestö on jakaantunut useisiin muslimiryhmiin. Se on myös etnisesti kirjava. Maassa on neljä suurta etnistä ryhmää: punjabilaiset, sindit, pataanit ja balutshit.
Maan hajanaisuutta on lisännyt se, että 60 vuoden itsenäisyytensä aikana Pakistanissa on tehty neljä vallankaappausta. Maata riivaa myös paha korruptio.
Pakistanissa on kolme poliittista perinnettä, jotka taistelevat vallasta: sosialistinen Pakistanin kansanpuolue PPP, nationalistinen Pakistanin muslimiliitto PLM sekä islamistinen Islamin yhteisö.
–Kaikkien Pakistanin pääpuolueiden suosio on noussut ja laskenut suhdanteiden mukaan. Pakistanilaiset ovat usein purkaneet tyytymättömyyttään vallanpitäjiä vastaan äänestäen näiden vastustajia, mutta joutuneet myöhemmin pettymään, kun uudet tai vanhat vallanpitäjät ovat jatkaneet samaan malliin, Kullberg kertoo.
Kullbergin mukaan myös useimmat sotilasvallankaappaajista ovat nousseet valtaan suurella kansansuosiolla, koska hallitseva puolue ja pääministeri on nähty korruptoituneina ja valtaan takertuneina.  


OSAMA BIN LADENIN KUOLEMA 
Pakkoavioliittoa koetellaan tosissaan
Osama bin Ladenin surmaaminen nostaa pintaan kysymyksen siitä, mitä tapahtuu Yhdysvaltojen ja Pakistanin suhteelle.
Pakistan on Yhdysvaltojen strateginen liittolainen, joita on yhdistänyt paitsi terrorismin vastainen sota myös hankala suhde Intiaan.
Yhdysvaltojen mukaan Pakistan oli täysin tietämätön hyökkäyssuunnitelmista bin Ladenia vastaan. Tämä asettaa Pakistanin aseman Yhdysvaltojen luottomaana vähintäänkin kyseenalaiseksi. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Barbara Zanchetta toteaa, että Pakistanin ja Yhdysvaltojen suhde on jo aiemminkin ollut täynnä epäluuloja ja syytöksiä, mutta seuraavien viikkojen tai kuukausien ajan epäluulo tulee lisääntymään.
–Jos Yhdysvallat aikoo olla Afganistanissa, se tarvitsee Pakistania. Niinpä liitto pysyy, vaikka se tuleekin olemaan vaikeaa, Zanchetta arvioi. 


Osama bin Ladenin surmaoperaatio 
Yhdysvaltain erikoisjoukkojen 15 sotilasta pudotettiin helikopterista bin Ladenin piilopaikkaan Pakistanin pääkaupungin Islamabadin liepeillä keskellä yötä. Joukot ampuivat bin Ladenin kuoliaaksi. 
Navy SEAL
Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot, jotka perustettiin toisen maailmansodan aikana. Erikoisjoukot on harjoitettu toimimaan niin maalla, laivastossa kuin ilmavoimissakin. Niitä on käytetty Vietnamissa, Irakissa ja Afganistanissa.  
1. Amerikkalainen iskuryhmä lähti matkaan tukikohdasta Afganistanista.
2. Helikopterit, joita oli kolme tai neljä, hyökkäsivät piilopaikkaan ja pudottivat alueelle erikoisjoukkoja ja oikeuslääketieteen asiantuntijoita.
3. Yksi Black Hawk -kopteri sai hyökkäyksessä kranaattiosuman, mutta lentäjä pystyi ohjaamaan sen turvallisesti maahan.
4. Erikoisjoukot kävivät läpi rakennuksen kerros kerrokselta 40 minuuttia kestäneen tulitaistelun aikana. Lopulta he ampuivat bin Ladenin, joka löytyi viimeisestä huoneesta.
6. Bin Ladenin ruumis vietiin Afganistaniin ja haudattiin myöhemmin islamilaisin menoin ja laskettiin mereen lentotukialus Carl Vinsonilta.