Terroristi ei kysy, onko Suomi liittoutunut vai ei
Aamulehti
Toni Viljanmaa

Tukholman itsemurhapommi osoittaa, että muslimiterroristit eivät erottele puolueettomia maita muista, jos Afganistanin Nato-operaatiossa mukana olo on iskun taustalla.

Terrorismin tutkija Toby Archerin mukaan samanlainen pommi-isku voi tapahtua missä tahansa Euroopan maassa, myös Suomessa.

– Al-Qaidan kannattaja ei tee eroa rauhanturvaajiksi itseään kutsuvien ruotsalaisten ja brittisotilaiden välillä, jotka eivät kutsu itseään rauhanturvaajiksi. Molemmat ovat miehittäjiä muslimimaassa, Ulkopoliittisessa instituutissa terrorismia tutkiva Archer sanoo.

Eteläruotsalaisen Lundin yliopiston islamin tutkimuksen dosentti Jonas Otterbeck on samaa mieltä.

– Hallitus voi sanoa, että maa on liittoutumaton ja että Afganistanin joukot auttavat rakentamaan maata sen kansalaisille. Fakta on se, että al-Qaidan tai talibanin kannalta Ruotsi on osa joukkoja, jotka pitävät laittoman hallitsijan vallassa.

Lauantainen itsemurhapommi laittaa Ruotsin turvallisuuspoliisin (Säpo) terrorismiarviot uusiksi. Säpo julkistanee tällä viikolla raportin ääriryhmistä. Terroriteoista Ruotsissa ei ole ollut viitteitä. Sen sijaan radikaali-islamistien toiminnan on todettu kohdistuneen Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin.

Suomi ei ole irrallaan

Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti Tuomas Martikainen pitää mahdollisena, että terroriteko osuu vielä Suomeen.

– Tämä on kansainvälinen trendi ja se tuntuu pikkuhiljaa valuvan eri puolille. Ruotsissa on mittava muslimiväestö ja sinne mahtuu monenlaista.

Linkit Suomeen ovat jo olemassa. Kaksi vuotta sitten Manchesterissä vangittiin Britannian al-Qaidaksi itseään kutsunut neljän miehen ryhmä. He uhkasivat internetissä pääministeri Gordon Brownia. Kaksi miehistä pidätettiin, kun he olivat matkalla Helsinkiin.

– Helsinki ei ole irrallaan siitä, mitä tapahtuu Lontoossa, Birminghamissa tai Tukholmassa, Archer sanoo.

Suojelupoliisin mukaan Tukholman tapahtumilla ei ole yhteyksiä Suomeen. Martikainen arvelee, että Suomessa on ryhmiä, jotka sympatisoivat radikaalia islamia.

Al-Qaidan inspiroima terrorismi vetoaa etenkin nuoriin muslimimiehiin, joilla on siirtolaistausta.

– Mitä enemmän siirtolaisia, sitä enemmän on tilastollisesti myös ihmisiä, jotka ovat viehättyneitä vaarallisesta ideologiasta, Archer sanoo.

Ääri-islamilainen terrorismi on maailmanlaajuinen projekti. Helppokulkuinen Eurooppa on otollinen kohde iskuille. Halpalentoyhtiöiden ansiosta matkustaminen on edullista ja vaivatonta.

Archer arvelee pommittajan epäonnistumisen liittyvän epäsuorasti Ruotsin turvallisuusviranomaisten onnistumiseen. He ovat kyenneet estämään potentiaalisten terroristien pääsyä koulutusleireille, joissa tappavia tekniikoita opitaan.

– Jos matkustat Pakistaniin tai Afganistaniin, on hyvin todennäköistä, että poliisi saa tietää siitä, sanoo Archer.

*- Mitä mieltä: Onko Suomen terroriuhkakuva ajan tasalla? Mikko Paatero -*

poliisiylijohtaja

Uhka-arviot pitävät paikkansa, mutta jokainen tietää, ettei mikään ole poissuljettua. Mikään ei viittaa siihen, että Suomessa olisi odotettavissa vastaavaa kuin Tukholmassa.

Juha Korkeaoja

puolustusvaliokunnan pj (kesk)

Iskun toteutuminen Ruotsissa oli merkki siitä, että Suomen valmiutta [terrorismin torjuntaan] täytyy lisätä. Uhkat Pohjoismaissa tapahtuvalle iskulle tiedettiin jo ennen tätä.

Anne Holmlund

sisäministeri (kok)

Konkreettiset toimet ovat tärkeämpiä kuin selontekojen laadinta. Supon toimintaan on myönnetty lisää rahaa 850 000 euroa. On tutkittava, oliko iskun tekijällä yhteyksiä Suomeen.

Sitaatit

Tämä on täysin hullua ja järjetöntä. Tämä vahingoittaa islamia.

Mahmoud Khalfi

Tukholman moskeijan puheenjohtaja

Tämä on järkyttävää, koska hän [pommittaja] sanoo puolustaneensa islamia, mutta keitä vastaan. Teolla on aiheutettu viattomille ihmisille pelkoa, ahdistusta ja kauhua. Se on vastoin islamin oppeja. Tuomitsemme teon jyrkästi. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät sen, että vähemmistön teko ei edusta enemmistön ajatuksia, eivätkä sotke näitä keskenään.

Anas Hajjar

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Uuden Suomen verkkosivuilla

Näytti, kuin jokin olisi räjähtänyt hänen vatsaansa vasten. Ensimmäinen ajatukseni oli, että mies oli terroristi.

Pascal

Ensimmäisenä räjäyttäjän luokse ehtinyt sairaanhoitaja

Pelkäsimme henkemme edestä, juoksimme ulos ja näimme kuolleen miehen kadulla.

Tarja

silminnäkijä Aftonbladetissa

Ikkunani alla räjähti. Näin valkoisen auton, joka paloi täysillä.

Camilla Naurin

silminnäkijä Svenska Dagbladetissa

Se oli voimakas räjähdys, jota seurasi voimakas valo ja tulenliekit.

Jonathan Bollman

silminnäkijä Aftonbladetissa

Ei minulla ole turvattomampi olo kuin eilenkään. Onhan tämä aika uskomaton juttu, mutta ei sen voi antaa vaikuttaa.

Susanne Landberg

tukholmalainen

Tausta

Muslimijohtaja tuomitsi teon

Tukholman suurimman moskeijan imaami Hassan Moussa tuomitsi lauantain itsemurhaiskun kaupungin keskustassa.

Itsemurhapommittaja lähetti hetki ennen iskuaan sähköpostiuhkauksen Ruotsin tietotoimistolle ja Säpolle.

Viestissä hän mainitsee ruotsalaisjoukot Afganistanissa ja pilapiirtäjä Lars Vilksin.

Suomella on noin 180 sotilasta Afganistanissa. Ruotsalaisia on Afganistanissa 500.

Pilapiirtäjä Lars Vilks on piirtänyt profeetta Muhammedin muun muassa koiraksi.