FIIA Climate Briefing #5

Webinar · 14.01.2022 09:00 - 10:15

 

Mitä Kiinassa tapahtuu?

Lokakuussa 2021 Kiina yllätti ilmoittamalla lopettavansa hiilivoiman rahoittamisen ulkomailla. Glasgow’n ilmastokokouksessa maa ilmoitti uudesta ilmastoyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Kiina on myötäillyt kansainvälistä kehitystä päivittämällä ilmastotavoitteitaan ja lupaamalla hiilineutraaliutta vuoteen 2060 mennessä.

Monien analyytikkojen mukaan Kiinan päivitetty tavoite on yhä konservatiivinen ja riittämätön. Maan elvytystoimet ovat olleet hiili-intensiivisiä. Maan toteutunut päästökehitys on vaihdellut merkittävästi aivan viimeisten kvartaalien aikana. Miltä Kiinan ilmastopoliittinen kokonaisuus tällä hetkellä näyttää? Minkälainen poliittinen asetelma hillintätoimia ympäröi Kiinan yhä autoritaarisemmassa sisäpolitiikassa?

Talare

Esitys

Lauri Myllyvirta

johtava analyytikko, CREA

Lauri Myllyvirta on johtava analyytikko ja yksi Centre for Research on Energy and Clean Air:n (CREA) perustajista. Hän on analysoinut päästökehitystä, energiapolitiikkaa ja ilmansaasteita Aasiassa vuosikymmenen ajan. Tutkimusraporttien lisäksi Myllyvirta on julkaissut useissa vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa ja kirjoittanut journalistisia artikkeleita mm. Foreign Policy -lehdessä.

Kommentti

Antto Vihma

tutkimusprofessori, UPI

Antto Vihma työskentelee tutkimusprofessorina (ma.) Ulkopoliittisessa instituutissa. Vihma on kansainvälisen politiikan asiantuntija ja keskustelija, joka on tutkinut laajasti ilmastopolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä politiikan teoriaa. Hän on seurannut ilmastoneuvotteluja eri rooleissa kokoussaleissa ja käytävillä vuodesta 2006 lähtien.