FIIA Climate Briefing: Mitä Dubain ilmastokokouksesta jäi käteen?

Webinaari · 15.12.2023 09:00 - 10:00

YK:n vuosittainen ilmastokokous COP-28 on parhaillaan käynnissä suureellisissa puitteissa Persianlahdella. Jopa 84 000 osallistujan tapahtuma rikkoo jälleen ennätyksiä. Itse neuvotteluprosessissa asialistalla on mm. Pariisin sopimuksen viisivuotistarkastelu, ilmastorahoitus kehitysmaille sekä tulevat päästövähennystoimet. Valtiot, yhtiöt ja erilaiset yhteenliittymät ovat jatkaneet viime vuosien trendiä ja ilmoittaneet useista vapaaehtoisista sitoumuksista. Mitä ilmastokokouksessa todella saatiin aikaan? Miltä kokouksen poliittinen jälkipyykki kuulostaa? Miten öljymaa onnistui puheenjohtajana?

Aiheesta alustamassa kokoukseen osallistunut Upin tutkijatohtori Karoliina Hurri, jonka kanssa keskustelemassa on tutkimusprofessori Antto Vihma.

Voit ilmoittautua mukaan webinaariin tästä viimeistään 14.12.

Talare

Karoliina Hurri

tutkijatohtori, UPI

Karoliina Hurri on tutkijatohtori Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskuksessa (CLIPS) Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on osa Suomen Akatemian rahoittamaa TRANSCLIM-projektia (2020–2024), jossa tutkitaan kansainvälisen ilmastopolitiikan läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Hän väitteli valtiotieteiden tohtoriksi maailmanpolitiikasta Helsingin yliopistosta vuonna 2023. Hänen väitöskirjansa keskittyi ilmastojohtajuuden sosiaaliseen rakentumiseen globaalin pohjoisen ja etelän vuoropuhelussa ja hän tutki erityisesti Kiinan roolia YK:n ilmastoneuvotteluissa. Hän on toiminut lisäksi tutkijatohtorina Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ”Ilmastovastuun normi monenkeskisen yhteistyön kivijalaksi?” -projektissa.

Antto Vihma

tutkimusprofessori, UPI

Antto Vihma on tutkimusprofessori, joka johtaa Ulkopoliittisen instituutin uutta Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskusta. Vihma on kansainvälisen politiikan asiantuntija ja keskustelija, joka on tutkinut laajasti ilmastopolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä politiikan teoriaa. Hän on seurannut YK:n ilmastoneuvotteluja eri rooleissa kokoussaleissa ja käytävillä vuodesta 2006 lähtien. Vihman ja kanssakirjoittajien tietokirja Totuuden jälkeen (Teos, 2018) oli Kanava-palkintoehdokas vuonna 2018. Hänen viimeisin kirjansa Nostalgia: Teoria ja käytäntö (Teos, 2021) voitti tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.