FIIA Climate Briefing: Saavuttaako Suomi ilmastotavoitteet?

Webinaari · 26.04.2024 09:00 - 10:15

EU-komissio julkaisi helmikuussa ehdotuksensa vuoden 2040 päästötavoitteeksi. Suosituksen mukaan EU:n tulisi vähentää päästöjään 90 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Urakasta on nyt tehty noin kolmasosa.

Parlamentin ja jäsenmaiden kanssa käytävien keskustelujen jälkeen seuraava komissio esittää lakiehdotuksia. Suomelle uuden EU-tason tavoitteen on katsottu tarkoittavan työtä erityisesti maankäytön ja hiilinielujen saralla. Suomi tukee komission suositusta, mutta on edelleen haluton tarttumaan toimiin nettonielun vahvistamiseksi. Suomen omaan ilmastolakiin on kirjattu hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Miten pitkän aikavälin ilmastotavoitteet onnistuvat ohjaamaan politiikkatoimia käytännössä? Saadaanko Suomen hiilinielu jälleen nousuun?  Tuovatko ilmastotavoitteet yritysmaailman kaipaamaa suuntaa ja varmuutta? Vai onko riskinä väärä turvallisuudentunne ja harhakuva poliittisesta konsensuksesta?

Aiheesta alustavat ja keskustelevat Helsingin yliopiston emeritusprofessori, tutkimusjohtaja Markku Ollikainen sekä Upin tutkimusprofessori Antto Vihma.   

Voit ilmoittautua seuraamaan webinaaria täällä.