UPI Live: Kiertotalouden mahdollisuudet kokonaisturvallisuudelle

Livestream · 29.05.2024 14:00 - 15:00

Suomalainen turvallisuusajattelu perustuu kokonaisturvallisuuden käsitteelle. Läpileikkaava ajattelutapa turvallisuudesta ulottuu kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Kansalliseen turvallisuuteen vaikuttaakin enenevissä määrin myös kiertotaloussiirtymä, jota pidetään edellytyksenä globaalin talousjärjestelmän uudistumiselle.

Kiertotalouden ja turvallisuuden välinen yhteys on vielä heikosti tunnistettua niin kiertotalous- kuin turvallisuusasiantuntijoidenkin piirissä. Turvallisuutta parantavassa kiertotaloussiirtymässä onnistuminen edellyttää sen aktiivista edistämistä yhteistyössä yli sektorirajojen, sekä kansallisia että kansainvälisiä muutoksia vakiintuneisiin toimintamalleihin ja markkinoihin. 

UPI Live -lähetyksessä pohditaan keskiviikkona 29. toukokuuta kello 14 kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita Suomen kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Asiantuntijavieraina studiossa ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Markus Holmgren, Demos Helsingin tiimijohtaja ja kiertotalousasiantuntija Otso Sillanaukee, Rambollin ympäristö- ja vastuullisuuskonsultti Tuuli Teittinen ja puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Kati Vuorenvirta. Keskustelun moderoi UPIn asiantuntija Anni Lindgren.

Tässä UPI Live -lähetyksessä julkaistaan raportti ”Kiertotalous ja resilienssi – Kiertotalouden potentiaali kansallisen kriisinsietokyvyn vahvistamisessa”.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Puhujat

Markus Holmgren

Tutkija

Markus Holmgren on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Holmgren kirjoittaa väitöskirjaansa Internetin geoekonomiasta Turun yliopistoon. Hänen erityisosaamisalaansa kuuluvat digitaalisten teknologioiden rooli maailmanpolitiikassa, teknologiatuotteiden tuotantoketjut geoekonomisesta perspektiivistä, ja digitaalisen huoltovarmuuden kokonaishallinta. Markuksen tutkimukselliset taustat ovat Kiinan ja Venäjän kansainvälisten tuotantoketjujen hallinnassa, mutta hän on myös työskennellyt konsulttina kauppasuhteisiin ja kehityspolitiikkaan keskittyen.

Tuuli Teittinen

ympäristö- ja vastuullisuuskonsultti, Ramboll

Tuuli Teittinen (DI, FM) työskentelee Rambollilla ympäristö- ja vastuullisuuskonsulttina Compliance and risk management -yksikössä. Hän työskentelee Rambollilla erityisesti kiertotaloushankkeiden, ilmastovaikutusten arvioinnin ja ympäristökonsultoinnin parissa.

Otso Sillanaukee

tiimijohtaja ja kiertotalousasiantuntija, Demos Helsinki

Otso Sillanaukee on tiimijohtaja ja kiertotalousasiantuntija Demos Helsingillä. Työllään Otso Sillanaukee haluaa kirittää oikeudenmukaista vihreää siirtymää tuomalla eri sektoreiden toimijoita yhteen uudelleenkuvittelemaan heidän toimijuuttaan ympäristökriisien ratkaisemisessa. Demos Helsingillä Otso johtaa tähän teemaan keskittyvää tiimiä ja toimii kestävän kehityksen vanhempana asiantuntijana. Kiertotalouden saralla hän on viime vuosina ollut mukana kansallisen kiertotalouden edistämisohjelman kehittämisessä ja toimeenpanemisessa.

Kati Vuorenvirta

neuvotteleva virkamies, puolustusministeriö

Neuvotteleva virkamies Kati Vuorenvirta tekee puolustusministeriön tutkimus- ja analyysiyksikössä töitä puolustustutkimuksen edistämiseksi suunnittelun ja päätöksenteoksen tueksi. Puolustusministeriö huolehtii sotilaallisen maanpuolustuksen voimavaroista ja puolustusvoimien toimintaedellytyksistä ja puolustusministeriön tehtäviin kuuluu myös kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittaminen yhdessä muiden hallinnonalojen kanssa.

puheenjohtaja

Anni Lindgren

Asiantuntija