Ulkopoliittinen instituutti juhlistaa tänä vuonna kahta merkkivuotta. Instituutin perustamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta, ja eduskunnan yhteydessä instituutti on toiminut riippumattomana tutkimuslaitoksena 15 vuotta.

Instituutin teemavuosi käynnistyy 1. kesäkuuta 2021 juhlavuoden avausseminaarilla UPI ja maailman muutos ─ Keskustelu Suomen roolista ja tulevaisuudesta.  Seminaarissa puhuvat alivaltiosihteeri Kai Sauer, entinen pääministeri Paavo Lipponen, johtaja Mika Aaltola ja vanhempi tutkija Sinikukka Saari. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu teemasta Suomi maailmassa 2030-luvulla. Paneelissa keskustelevat UPIn tutkijat Mariette Hägglund, Veera Laine, Katariina Mustasilta ja Matti Pesu. Moderaattorina toimii instituutin tutkimusviestintäpäällikkö Maria Annala.

Seminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 16.00-17.30.

Juhlavuoden päätapahtuma FIIA Forum järjestetään syksyllä. FIIA Forumissa jatketaan keskustelua Suomen ulkopolitiikasta ja sen kannalta merkittävimmistä teemoista.

Ulkopoliittinen instituutti perustettiin vuonna 1961 tuomaan ja tulkitsemaan suomalaisille tietoa maailmanpolitiikasta. Instituutti toimi yksityisen säätiön ylläpitämänä tutkimuslaitoksena vuoteen 2006. Suomen eduskunta perusti nykymuotoisen Ulkopoliittisen instituutin satavuotisjuhlaistunnossaan 1.6.2006, ja se huolehtii instituutin perusrahoituksesta. Instituutti on tutkimustoiminnassaan riippumaton. Toimintaa ohjaa instituutin hallitus, ja sen yhteydessä toimivat myös neuvottelukunta ja tieteellinen neuvosto. 

Ulkopoliittisen instituutin tehtävänä on tuottaa korkeatasoista tutkimusta poliittisille päättäjille, akateemiselle yhteisölle ja suurelle yleisölle. Tutkimuksen keskeisiä teemoja ovat kansainvälinen politiikka, taloussuhteet ja Euroopan unionin asiat. Instituutti julkaisee Ulkopolitiikka-lehteä, joka niin ikään juhlii 60 toimintavuottaan. Instituutin yhteydessä toimii kirjasto, jonka kokoelmissa on noin 24 600 nidettä kansainvälisen politiikan aihealueelta. UPI ylläpitää myös kaikille avointa Eilen-arkistoa, johon on koottu Suomen ulkopolitiikan keskeiset dokumentit ja puheet. Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelee noin 60 työntekijää, joista kaksi kolmasosaa on tutkijoita. Instituutin tutkimuksiin, julkaisuihin ja tapahtumiin voi tutustua verkkosivuilla www.fiia.fi.