Ulkopoliittinen instituutti (UPI) on kumppanina Ulkoministeriön kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista esittelevässä Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa. Tapahtuma järjestetään tiistaina 29. marraskuuta 2022 Wanhassa Satamassa Helsingin Katajanokalla. Päivässä on mukana alan asiantuntijoita, kentällä palvelleita ja kriisinhallinnan, kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun parissa työskenteleviä toimijoita. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

UPI järjestää kolme paneelikeskustelua päivän aikana:

Klo 11–11.50, Sali G: Sahelin alueen kriisinhallinnan tulevaisuus – miten kääntää turvallisuuskehitys geopoliittisessa myllerryksessä?

Paneelikeskustelussa keskitytään kriisinhallintaan Sahelin alueella. Huolimatta useista kansainvälisistä kriisinhallintaoperaatioista ja alueellisesta turvallisuusyhteistyöstä, ongelmat väkivaltaisen ekstremismin ja aseellisten konfliktien kanssa jatkuvat. Samalla poliittinen epävakaus ja geopoliittinen kilpailu tekevät alueesta yhä haastavamman kriisinhallintaympäristön. Mitä tilanne kertoo kriisinhallinnan vaikuttavuudesta? Voiko kriisinhallinnalla vastata sekä rauhan tarpeisiin että geopoliittisiin paineisiin? Aiheesta keskustellaan eri operaatioissa työskennelleiden asiantuntijoiden johdolla.

Klo 12–13, Sali G: Opit Afganistan-selvityksistä: Suomi toimijana kansainvälisissä kriisiympäristöissä

Talibanin valtaannousu ja kansainvälisesti tuotetun hallinnon kaatuminen Afganistanissa elokuussa 2021 herätti laajaa keskustelua kansainvälisen kriisinhallinnan tuloksista ja tulevaisuudesta. Paneelikeskustelussa pohditaan Suomen toimijuutta kriisinhallintaympäristöissä Suomen Afganistan-osallistumista tutkineiden selvitysten avulla.

UPIn Suomi Afganistanissa-projektin tutkimusryhmä esittelee Ulkoasiainvaliokunnan toimeksi antaman riippumattoman selvityksensä Suomen Afganistan-toimien perusteista ja rakentumisesta. Tutkimustuloksia kommentoi Suomen toimia kriisinhallinnan vaikuttavuuden näkökulmasta tutkiva VNTEAS Afganistan -tutkimuskonsortio sekä ulko-, puolustus-, ja sisäministeriön edustajat. VNTEAS-konsortio on keskustelun toinen järjestäjä.

Klo 14–15, Sali G: Kriisinhallintaoperaatiot Ukrainan tukena

Paneelikeskustelussa käsitellään kriisinhallinnan roolia Ukrainassa. Suomi on lähettänyt asiantuntijoita Etyj:n tarkkailuoperaatioon ja EU:n neuvonanto-operaatioon Ukrainassa vuodesta 2014 alkaen. Tarkkailu on sodan myötä vaihtunut Ukrainan asevoimien tukemiseen Euroopan rauhanrahaston kautta ja Ukrainan viranomaisten avustamiseen sotaan liittyvien rikosten tutkinnassa. EU:n neuvosto päätti lokakuussa myös sotilaallisen avustusoperaation perustamisesta Ukrainan asevoimien tukemiseksi. Onko näillä toimilla vastattu Ukrainan tarpeisiin? Entä millaista tukea maa tarvitsee sodan jälkeen?

Tutustu tapahtuman koko ohjelmaan Ulkoministeriön verkkosivuilla ja tule mukaan oppimaan kansainvälisestä kriisinhallinnasta ja Suomen kriisinhallintatoimista! Tapahtuma löytyy myös Facebookista.