Myös EU-tutkijaa jänittää tuleva

Hanna Ojanen – intervju


Euroopan unionin suhde Yhdysvaltoihin on presidentti George W. Bushin vuosina ollut sekava. Washington on halunnut neuvotella ja sopia suoraan yksittäisten EU-maiden kanssa, mikä on ollut unionin kannalta hajottavaa.


Tutkija Hanna Ojanen odottaa kiinnostuneena Barack Obaman kauden alkua. Hänestä suuri ja vaikeasti vastattava kysymys on, miten Obama arvottaa EU:ta neuvottelukumppanina ja tapahtuuko Bushin hallinnon käytäntöihin muutos vai ei.


– Eurooppalaisetkin ovat toivoneet uudelta presidentiltä paljon kaikenlaista, ja nyt on jo ehditty laittaa jäitä hattuun, mahtavatko kaikki toiveet toteutua. Koko Eurooppa ei myöskään odota täsmälleen samanlaisia asioita, Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman johtaja sanoo.


Ojanen muistuttaa, että Yhdysvallat on aikaisemmin, 1950-luvulta lähtien, tukenut Euroopan tiivistymistä.


– Se että Bushin aikana on pidetty suoraan yhteyttä yksittäisiin jäsenvaltioihin, on sopinut näille valtioille, mutta se on ollut hajottavaa EU:n kannalta.


Jos Barack Obama nostaa toimissaan kansainvälisiä instituutioita ja järjestöjä, tukee samalla entistä yhtenäisempää EU:ta ja katsoo Yhdysvaltojen saavan unionista hyvän kumppanin, sillä saattaa olla EU:lle merkitystä myös laajemmin.


– Muutkin, Intia, Kiina ja Venäjä, ottaisivat EU:n vakavammin kuin tähän saakka, Hanna Ojanen pohtii.


Tshekin ja Puolan ohjuspuolustusjärjestelmien kohtaloa seurataan lähikuukausina. Uusi presidentti ei ole vielä näyttänyt korttejaan.


– Tuntuu, että Obama olisi näissä kysymyksissä hiukan pidättyväisempi kuin Bush tai ainakin haluaisi voittaa aikaa, Ojanen sanoo.


Iranin kiistassa Eurooppa on ajanut neuvottelevampaa linjaa kuin Yhdysvallat, joka on korostanut eristämistä. Ratkaisut eivät löydy Obamankaan kaudella ongelmitta. Afganistanissa uusi presidentti ilmeisesti odottaa, että eurooppalaiset kumppanit tekevät siellä nykyistä enemmän.


Hanna Ojanen sanoo, että myönnytyksiin päätyminen ei kuitenkaan ole EU-maille yksinkertaista, koska niillä ei ole yhteistä näkemystä syistä, joiden vuoksi Afganistanissa ollaan.