Intervju om euron blev drama i rubrikerna
Hufvudstadsbladet
Annika Wilms

Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen kommenterade i Hufvudstadsbladet 18.8. brittiska Daily Telegraps intervju med utrikesminister Erkki Tuomioja om euron.

 

Finland bereder sig på eurokrasch, skrek rubrikerna ut över Europa efter Daily Telegraphs intervju med utrikesministern. Själv tonar han ner utspelet.

Brittiska Daily Telegraphs intervju med Erkki Tuomioja (SDP) spred sig snabbt. Tidningens rubrik slog fast att Finland förbereder sig för eurozonens sammanbrott.

– Våra tjänstemän har något slags plan för alla eventualiteter, säger Tuo­mioja i intervjun.

Egentligen har både finansminister Jutta Urpilainen (SDP) och statsminister Jyrki Katainen (Saml) sagt samma sak tidigare.

Urpilainen ställde sig i går bakom Tuomioja och betonade att regeringen har en gemensam linje att rädda euron.

– Det är normalt att göra övningar för olika scenarier, sade hon till partiets språkrör Demokraatti.

Katainen ville inte kommentera men partikamraten, utrikeshandels- och europaminister Alexander Stubb (Saml) skyndade sig att dementera Tuomiojas uttalande.

– Jag vill göra klart att utrikesministerns spekulation inte återspeglar regeringens position. Finland förbinder sig hundraprocentigt till euron, sade Stubb till nyhetsbyrån Reuters.

Tuomioja kallade snabbt till presskonferens på Utrikesministeriet.

– Intervjun innehåller inget nytt eller överraskande. Inte bereder sig Finland på att lämna euron utan vi försöker hålla ihop euron som vi gjort hittills. Det är en självklarhet att varje stat i olika problemsituationer bereder sig på de värsta möjligheterna. Det skulle vara oansvarigt om inte Finansministeriet skulle fundera på sådant.

På frågan varför Tuomioja tog upp just den här saken svarade han:

– För att jag blev tillfrågad. Jag svarar på Daily Telegraphs frågor precis som på era.

Tuomioja konstaterade att han godkänt sina egna citat på förhand men att Daily Telegraphs rubrik var vinklad, och det var den som orsakade allt hallå.

– Tidningen är känd som euroskeptikernas språkrör i Storbritannien.

Tidningen anser att Tuomiojas uttalande är den frispråkigaste varningen hittills från en minister i eurozonen. Även om det skulle finnas en Plan B är det inget politikerna pratar om även om de tillfrågas.

Så varför valde Tuomioja att tala ut?

– Om där står ett bord, måste man låta bli att säga att där står ett bord?

Tuomioja säger att han talat med Urpilainen och Katainen efter intervjun och att det är en självklarhet att bereda sig på alla eventualiteter.

– Situationen i Europa är så pass farlig och instabil att allt kan användas och tolkas. Det är ett tecken på att det finns ett behov av mer öppen diskussion om alla möjligheter. Vi kan inte leva i en enda sannings Europa. Alla politiska aktörer kan och bör ta del i den här diskussionen.

Finlands hårda linje med krav på säkerheter för stödpaketen till krisländer gör att internationella medier blivit mer intresserade av vad finländska politiker säger.

När Jutta Urpilainen i somras sade till Kauppalehti att regeringen bundit sig till euron men också utreder andra alternativ, spreds nyheter via byrån AFP som skrev att hon lämnar euron hellre än betalar and­ra länders skulder. Nyheten rättades snabbt och reportern som skrivit den fick sparken.

Uppståndelsen uteblev när Jyrki Katainen sade till HS att alla länder gör tankeövningar om vad som händer ifall allt går fel.

Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen är inte överraskad över att Daily Telegraph gjorde en stor nyhet av Tuomiojas uttalande.

– Brittiska medier verkar följa Finland extra noga och har sprungit hos mig också. De vill se mer eurokritik i Finlands politiska spel än där verkligen finns. Tuomioja säger ju också att det skulle bli dyrt om euroområdet upplöstes.

Det här sade Tuomioja i intervjun

Vi måste öppet möta möjligheten att euron upplöses. Det är inget som någon – inte ens Sannfinländarna – talar för i Finland, än mindre regeringen. Men vi måste vara förberedda.”

Våra tjänstemän, liksom alla andra, har något slags plan för alla eventualiteter. Det här är vad folk funderar på överallt. Men det finns en konsensus om att en upplösning av euron skulle kosta mer på kort eller medellång sikt än att ta hand om krisen.”

Låt mig tillägga att en upplösning av euron inte betyder slutet på EU. Det kunde göra att EU skulle fungera bättre.”

• Den sista meningen förklarade han på presskonferensen med att ”utan euron skulle vi inte heller ha eurokrisen. Men den finns och enligt det måste vi leva”.