Medan kriget fortsätter att härja i Ukraina bjuder Helsinki Security Forum in internationella beslutsfattare och säkerhetspolitiska experter till Finland för att diskutera de globala konsekvenserna av den förändrade säkerhetsmiljön i Europa.

Det andra årliga Helsinki Security Forum (HSF) kommer att hållas från den 29 september till den 1 oktober 2023. Temat för årets HSF är europeiskt försvar och säkerhet i en tid av genomgripande osäkerhet. Årets konferens går under namnet Deter, Defend and Secure – Europa in the Era of Radical Uncertainty.

Helsinki Security Forum, organiserat av Utrikespolitiska institutet (FIIA), samlar ledare och utrikespolitiska experter för att behandla aktuella internationella säkerhetsfrågor från det nordeuropeiska perspektivet. De flesta diskussionerna kommer att livestreamas.

HSF lanserades förra året i en aldrig tidigare skådad säkerhetssituation. Tidigare har Europadagen den 9 maj varit ett firande av fred och enhet i Europa. Nu är den utmanad av Rysslands aggression mot Ukraina.

“Kriget i Ukraina har förändrat Europa för alltid. Hela kontinenten har gått in i en tid av genomgripande osäkerhet. Tanken om Europa utan krig gäller inte längre”, säger Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet.

“Även om Europadagen inte längre representerar firande av fred, har enigheten mellan de europeiska länder aldrig varit viktigare.”

Helsinki Security Forum 2023 arrangeras med stöd från Finlands utrikesministerium, Finlands försvarsministerium, Helsingfors stad och försvars-, säkerhets- och flygstödsföretaget Patria. Samarbetet på det internationella säkerhetspolitiska området är mycket viktigt för finländska organisationer, konstaterar HSF:s konferenschef Kukka-Maria Kovsky.

“Finland har som den senaste NATO-medlemmen en betydande roll när det gäller att forma det europeiska säkerhetslandskapet. HSF erbjuder en värdefull plattform för diskussioner om de globala konsekvenserna gällande resiliens, avskräckning och försvar”, säger Kovsky.

Finland har spelat en nyckelroll i diskussioner om europeisk säkerhet och försvar – senast under president Volodymyr Zelenskyjs besök i Helsingfors och det nordisk-ukrainska toppmötet. Värd för besöket var Republikens president Sauli Niinistö, som också fungerar som beskyddare för Helsinki Security Forum 2023.

Uppdateringar av programmet för årets evenemang kommer att publiceras på HSF:s Twitter och hemsidan samt FIIA:s kanaler för sociala medier. Anmäl dig för att följa livestreamen av HSF 2023 här.

Mer information:

Kukka-Maria Kovsky
Konferenschef, HSF
Chef för samhällsrelationer, FIIA
+358 9432 7718
kukka-maria.kovsky@fiia.fi

Video kan också hittas på Youtube.