Energiöverföringens globala politik

Projektet ”Energiöverföringens globala politik” granskar de fundamentala förändringarna som håller på att ske inom energisystem, med fokus på deras betydelse gällande säkerhet, klimatförändring, ekonomi och stormaktsrelationer.

Sporrad av både effekterna av klimatförändringen, kriget i Ukraina och den växande geopolitiska tävlan har åtgärder som stöder energiöverföring snabbats på samt visat hur viktiga de är. Gröna giv och mål för klimatneutralitet har förts fram i flera länder, inkluderat alla betydelsefulla ekonomier även om tidsramen och strategier varierar avsevärt. Förändringen i energisystem kräver stora volymer av kritiska mineraler och en extensiv utveckling av gröna teknologier. Stormakterna tävlar redan om att försäkra förskaffningen av kritiska mineraler, att utveckla och implementera koldioxidsnåla teknologier (t ex gigabatterier, elektrolysatorer, smarta elnät) och utveckla produktionen av förnybara energiformer och väte.

Projektet koncentrerar sig på tre huvud- och nära sammanlänkade frågor:

  1. Försörjningsberedskap och energiöverföring, att se över koncentration av resurser och nya försörjningskedjor i den globala koldioxidsnåla ekonomin.
  2. Stormakternas strategi för energiöverföring, inkluderat planer att försäkra kritiska mineraler, öka väteekonomi och förstärka produktionen av koldioxidsnåla teknologier
  3. Politiken bakom det gröna givet, reflektera över olika sätt att närma sig energiöverföringen, vikten av multilateralt samarbete och implikationerna för relationerna mellan globala Nord och globala Syd.

Projektet kommer att kännetecknas av FIIA:s politikanalyser, en serie av webbinarier med fokus på energiöverföring, seminarier och externa publikationer.

Projektgruppen består av följande forskare Marco Siddi (projektledare), Emma Hakala, Kristiina Silvan, Elina Sinkkonen, Markus Holmgren och Suvi Nousiainen.

Projektet börjar 1.6.2023 och fortsätter ända tills 31.5.2024.  

Senaste publikationerna