Ulkopoliittisessa instituutissa (UPI) käynnistyi 1.1.2023 uusi kolmivuotinen ohjelmakausi. Neljä uutta tutkimusohjelmaa aloitti toimintansa:

Suomen ulkopolitiikka ja Pohjois-Euroopan turvallisuus -tutkimusohjelman johtajana toimii YTT Harri Mikkola. Euroopan unioni ja strateginen kilpailu –tutkimusohjelman johtajana toimii filosofian tohtori (PhD) Juha Jokela ja Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelman johtajana tohtori Arkady Moshes. Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmaa johtaa OTT Katja Creutz.

Uutta ohjelmakokonaisuutta täydentävät erilliset tutkimuskeskukset ja poikkileikkaavat teemat. Vuoden alussa toimintansa aloitti Globaalin järjestyksen ja Kiinan tutkimuskeskus (CORD), jonka johtajana toimii tutkimusjohtaja (VTT) Mikael Mattlin. Toimintaansa jatkaa myös Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskus (CUSPP), jonka johtajana jatkaa johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak. Myöhemmin tänä vuonna aloittaa myös ilmastonmuutoksen politiikkaa tarkasteleva tutkimuskeskus, jonka johtajana toimii tutkimusprofessori (VTT) Antto Vihma.

Ohjelmakokonaisuutta täydentävät poikkitieteelliset teemat geoekonomia ja suurvaltapolitiikka. Filosofian tohtori (PhD) Sinikukka Saari aloitti 16.1.2023 tutkimusjohtajana vastuualueenaan suurvaltatutkimuksen ja ennakoinnin poikkileikkaava kokonaisuus. Tutkimusjohtaja (PhD) Mikael Wigell jatkaa poikkileikkaavan geoekonomia-teeman tutkimusjohtajana.

Uusina tutkijoina vuoden alussa ovat aloittaneet vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya (Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelma) sekä vanhempi tutkija Manuel Müller (Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelma).