Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskus

Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskus CLIPS (engl. The Center on Climate Politics and Security) tutkii ilmastonmuutoksen kansainvälistä politiikkaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvallisuuteen.

Ilmastonmuutos on merkittävin koko kansainvälistä yhteisöä koskeva yhteistoiminnan ongelma. Poliittinen huomio on keskittynyt jatkuvasti toistuviin äärimmäisiin sääilmiöihin – sekä Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoon liittyviin toiveisiin ja pelkoihin. Nyt tehtävät päätökset tähtäävät maapallon keskilämpötilan muutoksen pitämiseen ”selvästi alle kahdessa asteessa”, joka asetettiin tavoitteeksi Pariisissa vuonna 2015.

CLIPS tutkii ilmastonmuutoksen nykyistä politisoitumista keskittyen tärkeimpiin toimijoihin, erityisesti EU:hun, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Voiko kunnianhimoinen ilmastopolitiikka menestyä myrskyisenä aikana, jota leimaa yhä vahvemmin geopolitiikka ja suurvaltojen välinen strateginen kilpailu? Keskus käsittelee myös suomalaista ilmastopolitiikkaa sekä ilmastotoimien haasteita ja mahdollisuuksia pienille valtioille.

Keskus tutkii myös ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan suhdetta. Ilmastonmuutos uhkaa jo nyt monin tavoin yhteiskuntien turvallisuutta ja vakautta, ja vaikutukset pahenevat entisestään tulevaisuudessa. Keskus muun muassa selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia huoltovarmuuteen ja pohtii mahdollisia keinoja, joilla turvallisuusvaikutukset voidaan huomioida ennakoinnissa ja varautumisessa.

CLIPS tuottaa perinteistä akateemista tutkimusta, ajankohtaisia selvityksiä ja kuukausittaista FIIA Climate Talks -verkkoseminaarisarjaa. Nykyisiä hankkeita rahoittavat Suomen Akatemia ja Huoltovarmuuskeskus.

Keskus toimii Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelman yhteydessä. Keskusta johtaa tutkimusprofessori Antto Vihma. Keskuksen muut tutkijat ovat Emma Hakala, Helmi Räisänen. Michael Mehling ja Dhanasree Jayaram.

tulevat tapahtumat

Ei tulevia tapahtumia

Menneet tapahtumat

FIIA CLIMATE DAY 2023
06.09.2023 09:00 -
Kutsutilaisuus

Uusimmat julkaisut