Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskus

Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskus CLIPS (engl. The Center on Climate Politics and Security) tutkii ilmastonmuutoksen kansainvälistä politiikkaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvallisuuteen.

Ilmastonmuutos on merkittävin koko kansainvälistä yhteisöä koskeva yhteistoiminnan ongelma. Poliittinen huomio on keskittynyt jatkuvasti toistuviin äärimmäisiin sääilmiöihin – sekä Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoon liittyviin toiveisiin ja pelkoihin. Nyt tehtävät päätökset tähtäävät maapallon keskilämpötilan muutoksen pitämiseen ”selvästi alle kahdessa asteessa”, joka asetettiin tavoitteeksi Pariisissa vuonna 2015.

CLIPS tutkii ilmastonmuutoksen nykyistä politisoitumista keskittyen tärkeimpiin toimijoihin, erityisesti EU:hun, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Voiko kunnianhimoinen ilmastopolitiikka menestyä myrskyisenä aikana, jota leimaa yhä vahvemmin geopolitiikka ja suurvaltojen välinen strateginen kilpailu? Keskus käsittelee myös suomalaista ilmastopolitiikkaa sekä ilmastotoimien haasteita ja mahdollisuuksia pienille valtioille.

Keskus tutkii myös ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan suhdetta. Ilmastonmuutos uhkaa jo nyt monin tavoin yhteiskuntien turvallisuutta ja vakautta, ja vaikutukset pahenevat entisestään tulevaisuudessa. Keskus muun muassa selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia huoltovarmuuteen ja pohtii mahdollisia keinoja, joilla turvallisuusvaikutukset voidaan huomioida ennakoinnissa ja varautumisessa.

CLIPS tuottaa akateemista tutkimusta, ajankohtaisia selvityksiä ja kuukausittaista FIIA Climate Talks -verkkoseminaarisarjaa. Keskuksen tämänhetkisiä hankkeita rahoittavat Suomen Akatemia ja Huoltovarmuuskeskus.

Keskus toimii Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelman yhteydessä. Keskusta johtaa tutkimusprofessori Antto Vihma. Keskuksen muut tutkijat ovat Emma Hakala, Karoliina Hurri, Helmi Räisänen, sekä affilioitunut tutkija Dhanasree Jayaram.

tulevat tapahtumat

Ei tulevia tapahtumia

Menneet tapahtumat

Environmental consequences of the war in Ukraine
29.05.2024 09:30 -
Vaatii rekisteröitymisen
Nutrient recycling in the grip of geopolitics
23.01.2024 13:00 -
Avoin tilaisuus
FIIA Climate Briefing: Riittääkö ruokaa kaikille?
08.12.2023 09:00 -
Avoin tilaisuus
FIIA Climate Briefing: Vihreä siirtymä ilman Kiinaa?
03.11.2023 09:00 -
Avoin tilaisuus
FIIA CLIMATE DAY 2023
06.09.2023 09:00 -
Kutsutilaisuus

Uusimmat julkaisut