Global säkerhet och styrning

forskningsprogrammet

personer

Forskningsprogrammet Global säkerhet och styrning koncentrerar sig på förändringarna kring internationell ekonomi och politik i en situation där stormakter, regional maktpolitik och konnektivitet förstärks.

Forskningsteman:

  1. Alla nivåer av världspolitik med fokus på makt, aktörer och styrning

  2. Geopolitik och geoekonomi

  3. Strategisk konkurrens av globalt ledarskap, speciellt mellan Förenta staterna och Kina

  4. Utmaningarna i global styrning i en föränderlig världsordning och i beaktande av klimatförändringen

Programmet granskar sätten att använda makt och styrka, mångfalden och förändringarna av aktörer, och den tilltagande maktpolitiken. Maktkampen om globalt herravälde med hjälp av geoekonomi och teknologi är ett centralt forskningstema.

Forskningsprogrammet koncentrerar sig på forskning om global styrning i en världssituation där många institutioner som FN och WTO måste svara på den dalande multilateralismen. Samtidigt orsakar klimatförändringen kriser och konflikter, och framställer en geopolitisk utmaning.

Behovet att förstå konkurrensen mellan Förenta staterna och Kina, och dess orsaker och konsekvenser bildar en stomme för forskning. Programmet behandlar även frågor om Afrika, Indien och Sydamerika, dessa inkluderar inverkan av befolkningsökningen på regional stabilitet och den förändrade rollen av stormaktspolitik.

Programmet har även tre forskningscenter:

Forskningsprogrammet stöder även det tvärvetenskapliga temat av geoekonomi.

Kommande evenemang

Inga kommande evenemang

Senaste publikationerna