Niklas Helwig on johtava tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on myös kansainvälisten suhteiden dosentti Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, Saksan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä EU:n ja Yhdysvaltojen suhteisiin. Tällä hetkellä hän johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa osahanketta Strategisten kulttuurien muuttamisesta nyky-Euroopassa (STRAX).
Hän työskenteli useissa ajatushautomoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kuten RAND Corporationissa Arlington VA:ssa, Stiftung Wissenschaft und Politikissa Berliinissä ja Centre for European Policy Studiesissa Brysselissä. Hän oli DAAD-stipendiaatti American Institute for Contemporary German Studiesissa Washington D.C.:ssä vuonna 2018.
Niklas on julkaissut laajasti vertaisarvioiduissa akateemisissa lehdissä ja toiminut German Politics ja European Foreign Affairs Review -lehtien erikoisnumeroiden toimittajana. Hän on kirjoittanut politiikka-analyysejä hallituksille ja voittoa tavoittelemattomille järjestöille, kuten Yhdysvaltain armeijalle ja ilmavoimille, Suomen ja Saksan hallituksille sekä Konrad Adenauer -säätiölle. Hänen lehtiartikkeleitaan on julkaistu muun muassa Die Zeitissa, Internationale Politik und Gesellschaftissa, War on the Rocksissa ja Euractivissa.
Niklas väitteli tohtoriksi Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikan muutoksesta Lissabonin sopimuksen jälkeen Kölnin ja Edinburghin yliopistoissa. Hänellä on taloustieteen maisterin tutkinto Kölnin yliopistosta.
Arvonimi
Dosentti, Tampereen yliopisto
Asiantuntemus
EU:n ulkopolitiikka ja puolustusyhteistyö, Saksan ulko- ja puolustuspolitiikka, EU-USA-suhteet.
Tutkinnot
PhD in Politics, Universities of Edinburgh and Cologne, 2014
Diploma in Economics (Master equivalent), University of Cologne, 2010
Kielitaito
englanti, saksa (työkielet), suomi (alkeet)
Projektit
Euroopan strateginen autonomia geoekonomisessa maailmassa
EU:n pakotepolitiikan kehitys: Poliittiset ja taloudelliset vaikutukset Suomelle
Eurooppa suurvaltakamppailun myllerryksessä: Suomen vaihtoehtojen ja riskien kartoittaminen geotaloudellisessa kilpailussa
Monenkeskinen yhteistyö strategisen kilpailun aikakaudella: Suomen ja Euroopan unionin vaikuttamisen keinot
Strategisen kulttuurin murros Euroopassa